Semințele din care 2019 răsare

Timp de citire: 15-30 min. Vei avea nevoie de o foaie de hârtie și un creion.

A te evalua la final sau început de ciclu/ sezon/ an face parte din rutina ce ține de propria dezvoltare. Primăvara plantezi semintele, vara le lași să crească, toamna culegi roadele, iar iarna pregătești terenul pentru încă o nouă generație și evaluezi cum au fost toate celelalte anotimpuri. Anotimpurile sunt metaforice și le găsim tot timpul în viața noastră extinsă, în proiecte, în relația cu alte persoane, în familie sau alte paliere ale vieții. 

Începutul lui 2019 și invitația la reflecție

Nu este despre TO DO listul pe care vei bifa dacă ai făcut sau nu ce ți-ai propus anul trecut (deși poate fi și despre asta), ci despre a evalua ca după un exercițiu de training, pornind de la o serie de întrebări menite să trezească în tine răspunsuri al căror conținut te pot ajuta să treci la un etaj superior de înțelegere și manifestare.

Te invit să îți iei o foaie sau să îți deschizi un fișier Evernote și să îți aloci 5-10 minute care să te ajute să faci puțină ordine în rafturile tale mentale. Te invit să scrii cuvintele cheie din răspunsurile tale la liniuță sau desenându-le sub formă de mind maps, utilizând pix, creion sau poate culori, stimulând astfel și zonele din creier care se ocupă de creativitate. Te rog să găsești un loc cât mai comod unde să stai.

Ești gata? Începem.

Ce ți-a adus anul 2018?

Observă mai întâi realitatea, pentru a te ancora în ceea ce s-a întâmplat, accesând memoria înainte de a o interpreta. Ce crezi că ți-a adus, în mare, 2018? 

Notează bune și rele, noi sau vechi, oameni, comportamente, situații, insights, gânduri, temeri, bucurii, roluri pe care le-ai avut etc. așa cum au fost ele în realitatea percepută de tine.

Privește cu ochii minții către toate aspectele vieții tale (chiar și către cele neexplorate anul acesta), către tot ce reprezinți tu sau este relevant pentru tine: evoluție personală, familie, relația cu oamenii, profesie, impactul tău asupra acestei lumi, iubirea, sănătatea, banii etc.  

Poate la capitolul profesie ai făcut schimbări, iar asta ți-a adus o ușoară angoasă, dar și oportunitatea de a analiza ce vrei mai bine. Poate la capitolul familie ai avut întâmplări provocatoare, care au produs confuzie, dar în același timp te-au aliniat la nivel de valori cu membrii familiei etc.

Acum, pornind de la ce ai scris anterior, ce ai învățat de la toate cele aduse de anul 2018, care sunt lecțiile pe care le iei din fiecare întâmplare? Faptele neinterpretate (neresemnificate) pot rămâne doar simple întâmplări. Prin “accesarea simbolică a realității, decriptare și resemnificare”(1), întâmplările din viața noastră capătă un sens constructiv, devenim participanți activi, îmbogățindu-ne cu fiecare experiență în parte.

Așadar, ia fiecare dintre aspectele la care te-ai gândit la întrebarea precedentă și extrage de la fiecare ce ai învățat. Poate de la schimbările din capitolul profesie ai învățat că ți-ar fi fost util să faci anumite schimbări mai devreme sau poate mai calculat. De la capitolul familie ai învățat că a accepta anumite comportamente nu înseamnă neapărat că ești de acord cu ele, dar și că încrederea este ceva ce construiești greu și o poți pierde într-o secundă.

Aici ia-ți timpul necesar și nu rata nici un aspect. Apoi vezi care sunt lecțiile care pare că se repetă, care sunt învățămintele care par a fi cele mai importante sau care sunt aspectele din viața ta în care lecțiile par a fi cele mai puternice. Tu știi/ decizi intensitatea și importanța lor. Poți să le dai note de la 1 la 10 sau poți să subliniezi pe cele mai importante 3.

Ia apoi foaia pe care ai scris/ desenat și, uitându-te la ce ai scris, răspunde la întrebarea “Dacă ar fi să definești într-o propoziție scurtă anul 2018, cum ar fi aceea?”. Scrie și această concluzie.

Mergem mai departe și începem cu:

Dacă ar fi ceva ce ai lua din 2018 și ai transfera în anii următori ce ar fi? 

Cu alte cuvinte, din toate boabele pe care le-ai strâns până acum, care sunt cele mai fertile pe care ar fi util să le plantezi mai departe? Poate că sunt niște comportamente nou dobândite SAU sunt oameni pe care i-ai întâlnit recent și crezi că ți-ar putea deveni prieteni buni SAU poate o idee bună de business SAU poate o stare de spirit care îți dă mult bine SAU poate o lecție pe care ai conștientizat-o prin acest exercițiu SAU …. etc.

Prezentul este rezultatul semințelor trecute. Este util să privești ce semințe ai plantat și ce roade ai primit. Și pornind de aici să iei decizii despre ce vrei să păstrezi, să plantezi, și ce vrei să arunci. Selecția e foarte importantă. Cu alte cuvinte, dacă ar fi ceva ce NU ai lua din 2018 și NU ai transfera în anii următori, care ar fi acel(e) lucru?

Și intrând și mai puternic în 2019:

Dacă ar fi ceva ce ai schimba sau ai incepe de acum, care ar fi acel lucru? 

Cum ar arata viața ta schimbând acel lucru? E oare poate o altfel de atitudine pe care vrei să crești în noul an, un alt stil de a face lucrurile? Poate mai blând, poate cu mai multă grijă pentru tine, poate cu mai mult accent pe energie și inițiativă, poate mai vesel sau mai detașat, poate mai înțelegător.

Dacă ar fi o nouă abilitate pe care dorești să o înveți, care ar fi aceea? Poate o limbă nouă sau poate să vorbești în public sau poate este mai degrabă o abilitate mai veche pe care vrei să o crești. A-ți perfecționa o abilitate poate fi un obiectiv minunat.

Poți, de asemenea, să privești spre viitor și să îți alegi una dintre abilitățile viitorului, așa cum sunt ele menționate de către World Economic Forum. Știai că învățarea unei noi abilități stimulează neuronii și că îți va fi mai ușor să înveți și alte abilități, crescându-ți performanța generală? 

Pornind de la ce ai “semințele” pe care le-ai plantat și “roadele” pe care le-ai obținut până acum, stabilește 3-5 obiective pe care să le “sădești” anul acesta și care să te aducă mai aproape de cel mai înalt potențial al tău, așa cum îl vezi în prezent. 

Iar acum, la final, mai privește încă o dată tot ce ai scris și mulțumește pentru tot ce a venit către tine, așa cum a venit și pentru ce va veni către tine, așa cum va veni. 

(1) Iolanda Mitrofan, Terapia Unificarii (2004)

Acest text a apărut și pe site-ul Leaders la secțiunea Resurse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *